onsdag 25. januar 2012

Trening med likesinnede!

I dag har jeg og Dina vært i Drammen og trent - og det er så deilig!

For det første var Dina flink jente!
Vi tente på å gå i buret og legge seg ned - dette har hun begynt å skjønne godt. Vi trente også på å ligge i buret i pausene. Pause og pause, Dina lå nok og jobba hele tiden, men hun har i hvert fall fått sine første erfaringer på å ligge i bur inntil vegg i treningshall, som er det vi skal bruke det til. Hun har tidligere fått panikk når hun blir sperret inne i bur når vi er borte, så jeg har både lokket og en dør på kortsiden og en dør på langsiden åpen, slik at buret er så luftig som det kan få blitt (stoffbur). Hun ble liggende inni der alene med dørene åpne da jeg gikk bort for å gi noe til Aase - det er jeg kjempefornøyd med, ikke så det ut som det gjorde henne noe heller :)

Så trente vi på slalom, og jeg oppdaget at jeg må variere mye mer fra starten av økta hvor mange ganger hun må gå gjennom før hun får godbiten - Dina syntes nemlig at tre var et passe antall i dag....
Deretter stod "gå rundt" for tur - her må vi også variere mer hvor lenge hun må sirkle rundt meg før hun får godbit. Vi starta ganske bra med opptil to runder rundt meg, men så falt liksom øvelsen litt sammen, og da bare satte hun seg ned når hun hadde gått en kvart og en halv runde. Vet ikke helt hva som skjedde - mulig hun ble forstyrret av de andre hundene lenger ned i hallen, for det endret seg ganske drastisk. Da måtte vi sørge for mestring raskt, så jeg begynte å hive godbitene på gulvet "i fartsretningen" i stedet for å gi dem fra hånda etter klikket, og da fikk vi noen fine før vi avslutta.

Så trente vi "rygge" hvor jeg begynte å sette navn på - jeg jobba med å starte henne rett ut fra meg slik at jeg bare satte på navn når hun rygget rett fra meg. Dina har begynt å rygge ganske langt (jeg ser denne øvelsen med "rally-øyne", og det hun rygger nå er mer enn langt nok), det er jeg veldig fornøyd med. Dina har alltid kommet tilbake til meg før hun har begynt øvelsen på nytt hver gang, også om jeg kaster godbiten til henne når hun er unna meg. Mia spiser godbiten der ute, og kan starte rygginga når hun står på avstand. Dette vil jeg få til på Dina også, da det er vesentlig om de rygger for kort at man kan sette de i gang igjen fra der de er, at de da ikke kommer løpende inn hver gang. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle få til dette på Dina, så tradisjonen tro starter vi med rygging og ser hvor det ender henn... Og jeg har ikke før tenkt tanken så begynner hun med å starte på rygging igjen der ute etter at hun har spist godbiten som jeg kaster til henne. Noen ganger har jeg bare så j...lig flaks! =D

I "mellom" tenkte jeg at nå har Dina rygging godt i kroppen, så da kobler vi rygging inn i "mellom". Det har hun aldri gjort før, og egentlig var jeg sikker på at det ikke skulle gå (dårlig trener!) - hovedsakelig fordi hun ikke har vært god på rygging før, og når vi har trent rygge ved siden av meg, så setter hun seg fortere enn jeg blunker. Men NÅ dere! Vi gikk små, små skritt - men hun rygga når jeg rygga!! Yey! Dette er bare starten, og det blir bra når vi er ferdig tenker jeg!

Så tok vi en liten økt med at hun skal gå sidelengs. Vi står vendt mot hverandre, og når jeg går sidelengs så skal hun følge på og holde posisjonen sin rett framfor meg. Dette har vi jobba en del med før, men aldri trent "ordentlig" på det over lenger tid, så her føler jeg at vi står litt på stedet hvil. Men når hun kommer inn i det vet hun at hun skal gå sidelengs, vi har bare ikke videreutviklet det.
Jeg kom i hvert fall på i dag at jeg skulle putte det inn i "mellom" også, så for første gang gikk Dina sidelengs i "mellom" i dag - flinke hunden, det gikk ordentlig bra! Men jeg ser jo ikke bakparten hennes, som er det jeg egentlig vil klikke for - kom da på at hvis jeg bare gjør den i "hode" i stedet, så vil jeg jo se bakparten hennes hele tiden. Det viste seg at jo - jeg ser bakparten, men det å belønne bak under sin egen rumpe hele tiden når hunden er liten og ikke veldig god i "hode" (huff, denne setningen hørtes ikke bra ut for Dinas del), er litt krøkkete. Men man gir seg jo ikke...! For å lette litt på vanskeilghetsgraden for Dina (trodde jeg), begynte jeg å gå rundt i sirkel istedet for at hun måtte gå helt rett sidelengs. Det viste seg å være verre, for jeg kom nær ene siden hennes med innsiden av leggen min noen ganger, og det likte hun ikke. Så da la vi vekk hele kriteriet om å flytte på bakparten, og klikka henne for å flytte framparten i samsvar med mine ben i stedet - det gikk fint, og her hadde vi veldig god progresjon fra skeptisk til å vite hvordan hun skulle flytte på seg.

Jammen ble det mye kreativ lydighets-trening i dag :o)


For det andre elsker jeg hele ideen bak treninga i dag!
Elsker at vi på den delen av banen jeg var, var fem stykker som driver hver vår hundeskole som trente sammen! Elsker at alle syns dette er helt naturlig - å trene sammen, snakke sammen som treningskompiser og kollegaer og omgås uten noen form for prestisjefølelse!

Digger samarbeid, samhold, samhandling, gode historier, hjelp og oppbacking - på tvers av "seg og sitt". Digger at alle går på kurs med egne hunder hos ulike mennesker for å lære mest mulig, at man syns det er naturlig at man må ut i verden for å lære noe nytt, se ting fra nye vinkler, utvide horisonter, få nye verktøy for trening, tips og ideer.

Det er så godt å vite at disse menneskene er ydmyke for alt de ikke kan, ydmyke for andres kunnskap, villig til å snakke med og samarbeide med andre for å kunne gi mer til sine kunder -at de ser det som en helt naturlig del av det hundelivet de lever. Jeg kjenner ikke alle like godt, men alt jeg har opplevd av dem til nå, tilsier at dette er sant. For noen høres sikkert alt dette helt naturlig ut - for meg er det deilig å få lov til å leve i den hundeverdenen jeg visste måtte finnes der ute - rik på nye opplevelser, ny lærdom, nye fantastiske mennesker å samhandle med!

Og her er en "hyllest" til de jeg var med i dag:
You made my day - bare ved å være der! Gleder meg til neste gang noen av oss skal trene sammen! =)


4 kommentarer:

 1. Veldig godt - og hyggelig skrevet, Merete - og jeg er helt enig i dine tanker i siste delen av innlegget. I tillegg var jo du og Dina kjempeflinke i dag. Jeg så dere nok....

  Jeg håper ikke det blir så lenge til neste gang vi møtes til trening og kos.

  Mvh Hilde

  SvarSlett
 2. Helt enig med Hilde, veldig hyggelig skrevet! Selvsagt skal vi samarbeide og utveksle erfaringer. Jo mer en lærer jo mer skjønner en at en ikke kan:-) Veldig koselig at så mange kunne komme,- håper på like stor oppslutning neste gang!

  SvarSlett
 3. Hei!

  Helt enig med deg! Føltes så bra, ikke noen sure blikk bare mennesker som liker å trene hundene sine og som ikke kritiserer andre. Deilig.
  Gleder meg til neste gang jeg!

  Birgitta

  SvarSlett
 4. Takk det samme til alle sammen :-) Og vi ses jo igjen flere ganger fremover. Er så fornøyd med Jackegutten min i dag. Takler jo det meste nå jo ;-) Vi kommer igjen! Herlig!

  SvarSlett